Hvert år får ca. 2.330 personer modermærkekræft i Danmark. Sygdommen rammer mennesker i alle aldersgrupper, dog sjældent børn.
De vigtigste årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning og svære solskoldninger, især i barndommen og i ungdommen. Solarier øger også risikoen. Personer, der tidligere har haft modermærkekræft, har større risiko for at udvikle modermærkekræft igen sammenlignet med den øvrige befolkning. Risikoen er dog forskellig fra person til person og afhænger af mange forskellige faktorer, bl.a. hudtype og solforbrug.
Den mest effektive måde at forebygge modermærkekræft er ved at beskytte din hud mod solen. Det kan du gøre ved at følge Kræftens Bekæmpelses solråd:
Følger du de råd og undgår solskoldninger, minimerer du risikoen for på sigt at udvikle modermærkekræft.
Du kan læse mere om Kræftens Bekæmpelses solråd her: www.cancer.dk/solkampagnen/
Symptomerne på modermærkekræft er først og fremmest en markant ændring i et eksisterende eller nyt modermærke. Fx hvis modermærket ændrer form, farve, klør eller danner sår, der ikke vil hele. I sjældne tilfælde opstår modermærkekræften uden for et modermærke – som en knude eller et sår i hud eller slimhinder.
ABCDE-reglen er en smart huskeregel, når du skal tjekke dine modermærker for faresignaler. Hvis du har et eller flere modermærker, der opfylder ét eller flere kriterier i ABCDE-reglen, skal du være på vagt.